NS en ProRail lijden tientallen miljoenen schade door vandalen

doorAnnedien Brouwers

NS en ProRail lijden tientallen miljoenen schade door vandalen

NS en ProRail luiden de alarmklok vanwege de enorme schade die vandalen aanrichten. Alleen al het verwijderen van graffiti kost NS vier miljoen euro per jaar. Dit meldt De Telegraaf vandaag. Ernstiger is nog de levensgevaarlijke gewoonte van vandalen om voorwerpen op de rails te leggen, waardoor treinen kunnen ontsporen.

Vandalisme kost de spoorwegen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s, schrijft De Telegraaf. Volgens NS wordt het een steeds groter probleem. Ook ProRail klaagt hierover. Regelmatig worden winkelwagentjes, verkeersborden, bakstenen, lantaarnpalen, fietsen en zelfs surfplanken door vandalen op het spoor gelegd. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties en levert een enorme schade op. Ook stijgt hierdoor het aantal vertragingen. In 2016 gebeurde dat 608 keer. In 2017 eindigde de teller op 648.

Levensgevaarlijk
Woordvoerder Jaap Eikelboom van ProRail: “De stijging verbaast ons, omdat we juist al extra preventieve maatregelen hebben getroffen. We sturen vaker boa’s naar plaatsen waar regelmatig vandalisme plaatsvindt en op alle grote en middelgrote stations zijn camera’s geïnstalleerd om toezicht te houden. Langs het spoor wordt bovendien gebruik gemaakt van slimme camera’s en honderd mobiele camera’s om vandalen te betrappen. Nederland telt echter meer dan 7000 kilometer aan spoor. Dat maakt het onmogelijk om alles 24 uur per dag in de gaten te houden. Het meest maakt Eikelboom zich zorgen over vandalen die overwegbomen en seinpalen saboteren. Dat levert levensgevaarlijke situaties op.

Bron: beveiligingnieuws.nl

Over de auteur

Annedien Brouwers administrator